Тази година се навършват 170 години от рождението на Христак Христов Момерин, основоположник на трикотажната индустрия в Габрово.

Роден е през 1852 г. в гр. Габрово. Още съвсем млад започва да се занимава с търговия, при това с определен вид артикули, предимно изделия от трикотажната индустрия. Подпомогнат от своя баджанак – Цанко Дюстабанов, Христак Момерин доставя, от немската фирма „Клайст и Фленг“, ръчни плетачни машини, сам ги монтира и се научава да работи с тях. Така през 1890 г. той полага началото на плетачната индустрия в България. Увеличава производството на плетива за горно и долно дамско, мъжко и детско облекло. Създадената фирма организира производството от местни и вносни вълнени прежди. В центъра на Габрово, на мястото на бившия магазин ГУМ, наемат помещение. Производството е ново и за първи път въведено в България, но независимо от това техните изделия не отстъпват по нищо на европейските, дори в някои отношения ги превъзхождат.

През 1908 г. се построява нова сграда на бул. Априлов, до Централна поща. Момерин се отделя от съдружниците си и заедно със сина си започва да работи самостоятелно, като фирмата става роднинско съдружие.

Христак Христов Момерин почива на 28.02.1918 г. в Габрово.