ЕКСПОЗИЦИЯ

Развитието на габровската индустрия е основна тема в музейната експозиция, която включва повече от 20 видеоинсталации, програмни продукти, виртуални изображения и декори, представящи индустриалното развитие на Габрово през 19 и 20 век.

В четириетажната музейна сграда, където са разположени експозициите, посетителите могат да се запознаят с видовете промишленост и занаяти, прочули Габрово в миналото като “българския Манчестер”, превърнали го по-късно в най-силния индустриален център през 20 век.
Тематично музеят е разделен на три части: Индустриализация – от края на 19 век до 1944 г., Социализъм – от 1944 г. до 1989 г. и Настояще – от 1989 г. до наши дни. Всеки период е представен в неговата цялост, бъдейки тематично и пространствено обособен на отделен етаж от сградата.
Музеят предлага различни алтернативи за опознаване на експозициите – обиколка с екскурзовод или с виртуален разказвач на три езика, като дава множество възможности за собствен избор на дигитални аудио и видео приложения. Музеят е проектиран така, че да адаптира посещението към предпочитанията на всеки посетител. Това незабравимо пътешествие във времето предлага както образователни и информативни аспекти, така и забавни шеги с участието на публиката.

Модерна зала за 3D прожекции представя най-красивите и емблематични забележителности в околността. В подземния етаж на музея е разположен модерен и комфортен киносалон, където посетителите могат да разгледат региона от птичи поглед в десетминутен триизмерен филм.
Една от най-атрактивното предложения за жителите и гостите на града е ефектното вечерно шоу, включващо прожекции върху фасадата на музея, реализирани чрез 3D мапинг технология.