137 години от рождението на Христо Метев Христов

Христо Метев Христов е роден на 26 Юли 1881г. Той е най-големият от петте синове на габровския чехлар Метю Христов Димов и днес се навършват 137 години от рождението му.
Христо Метев Христов става собственик на плетачна работилница със 70 чарка през 1905г.
През 1909 година регистрира своя еднолична фирма за производство на гайтани и търговия с вълненотекстилни материали. През 1921 год. основава над местността Хаджи Цонев мост вълненотекстилна фабрика. В 1927 година с по-малкият си брат Георги Метев, създават съдружническа фирма “Христо и Георги Метеви” за търговия и производство. Купуват дантелената фабрика на “Никола Дойнов и сие”. Работят заедно до 1932 г. След разделянето с брат си Христо Метев продължава работата в новопостроената памукотъкачна фабрика. Постепенно стабилизира предприятието си за производство на памучни шевиоти, габардин и други платове за горни облекла, произвеждат се и вълнени платове.
Заедно с братята си Лальо и Георги изграждат училище на името на баща си в с. Хаджи Цонев Мост. През 1927 година дарява 30 000 лева на габровската библиотека “Априлов-Палаузов”.