Сграда на годината

Интерактивният музей на индустрията претендент за Сграда на годината“

Най-новата туристическа атракция на Габрово единственият на Балканите Интерактивен музей на индустрията, е сред номинираните за участие в конкурса Сграда на годината 2014“.

Той се включва в надпреварата по покана на организаторите на тринайстото издание на най-престижното събитие за награди в областта на инвестициите, архитектурата и строителството в България. Сградата на музея, обявена през 1986 г. за недвижима културна ценност с местно значение, ще се състезава в категорията Сгради паметници на културата“.

Останалите категории, в които ще се представят най-добрите постижения през годината, са: Обществени сгради с бизнес предназначение и корпоративни сгради“, Търговски сгради“, Сгради-здраве, образование и спорт“, Производствени сгради“, Индустриални сгради-технологично обновление и разширение“, Обекти за опазване на околната среда“, Сгради-съвременна културна инфраструктура“, Жилищни сгради или комплекси“, Хотели и ваканционни комплекси“, Сгради със специално предназначение“, Сгради-зелена архитектура“.

Победителите в отделните категории, както и носителят на приза Сграда на годината 2014“, ще бъдат определени от жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, градоустройството, консултантските услуги и бизнеса. Критериите при избора са цялостното представяне на сградата, вътрешната и външната архитектура, строителството, конструкцията, разположението, ползата за обществото, влиянието върху околната среда, интериорът и дизайнът.

Конкурсът Сграда на годината“ се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп“ под патронажа на Министерство на регионалното развитие с подкрепата на браншовите организации в сферата на архитектурата, проектирането и строителството. Медиен партньор на събитието е Българска национална телевизия. Тазгодишната церемония по награждаване на победителите ще се състои на 10 декември в столичния София Ивент Център“ и ще се излъчи по БНТ 1 и БНТ Свят в навечерието на Коледа.